کینگ ویدور
کینگ ویدور کارگردان، تهیه کننده و نویسنده اهل ایالات متحده آمریکا بود که با فعالیت بین سالهای ۱۹۱۳ تا ۱۹۸۰ میلادی در زمانی در حدود 7 دهه در سینما حضوری فعال داشت. او در سال 1979، جایزه اسکار افتخاری را برای افتخارات بی مانندش در ابداعات سینمایی دریافت کرد. او پنج بار برای دریافت جایزه اسکار بهترین کارگردان نامزد شد و 8 جایزه بین المللی فیلم را در حین فعالیتش دریافت کرده است. از بهترین فیلم های وی می توان به جشن بزرگ(1925)، مردم عادی(1928)، استلا دالاس (۱۹۳۷) و دوئل زیر آفتاب(1946) اشاره کرد.
ویدور در تاریخ ۸ فوریهٔ سال ۱۸۹۴ در گالوستون، تگزاس به دنیا آمد. او یکی از بازماندگان طوفان ۱۹۰۰ گالوستون می باشد که از نظر تلفات غیر جانی این طوفان بعد از طوفان کاترینا در رده دوم قرار میگیرد. با این تجربه، داستانی خیالی را با نام طوفان جنوبی در سال 1935 برای مجله اسکویر نوشت که بعدها توسط اریک لارسون به صورت کتاب به نگارش درآمد. پدربزرگش یکی از مهاجران انتقلاب مجارستان در سال 1848 بود که در سال 1850 به گالوستون پناه آورده بودند. اولین فیلمش عملیات نظامی باشکوه(1913) نام داشت. او از سال 1915 در هالیوود به عنوان نویسنده فیلم نامه و کارگردان چندین فیلم کوتاه حضور داشت تا اینکه اولین فیلم بلند خود را به نام بازگشت به جاده(1919) کارگردانی کرد که فیلمی درام و صامت می باشد که البته جزء یکی از فیلم های گمشده دنیای هالیوود می باشد.
اکران موفق فیلم صامت پگ او، قلب من(1922) با بازی لارت تیلور باعث گردید قرارداری بلند مدت با کمپانی گلدوین ببند. سه سال بعد فیلم موفقی به نام جشن بزرگ(1925) را با بازی جلن گیلبرت کارگردانی کرد. این فیلم با تحسین منتقدین و استقبال مخاطبین روبرو شد و توانست چندین جایزه را برنده شود. همچنین با بودجه تخمینی 382 هزار دلار توانست در مجموع به فروشی بین 18 تا 22 میلیون دلار دست یابد. این موفقیت او را تبدیل به یکی از برترین کارگردانان استدیوی متروگلدوین مایر در طول یک دهه اینده کرد. در سال 1928، ویدور اولین نامزدی اسکارش را با فیلم مردم عادی(1928) به دست آورد. همچنین این فیلم نامزد دریافت جایزه اسکار برای اثر هنری بینظیربه نمایندگی از مترو گلدوین مایر بود. در سال ۱۹۸۹، کتابخانه کنگره، این فیلم را بهلحاظ فرهنگی، تاریخی و زیباییشناختی مهم قلمداد کرده و آن را جهت حفظ و نگهداری دائمی، به فهرست ملی ثبت فیلم افزود. حرکات دوربین و سبکهای بصری این فیلم بسیار چشمگیر بود و در این زمینه بطور مشخص، تحت تأثیر آثار فریدریش ویلهلم مورنائو (کارگردان خلاق و نامدار آلمانی) بود. با اینحال، فیلم در گیشه چندان موفق نبود؛ اما همواره از آن، بهعنوانِ یکی از آثار شاخص و تأثیرگذار سینمای صامت آمریکا یاد شده است. در همین سال یک فیلم دیگر با عنوان نمایش مردم(1928) را با بازی ماریون دیویس، ویلیام هاینس کارگردانی کرد.
اولین فیلم ناطق ویدور هاللویا(1929) نام دارد که فیلمی موزیکال با بازی دنیل ال هاینس و نینا مای مک کینی می باشد. این فیلم موفقیتی هم از نظر منتقدین و هم از نظر تجای داشت. مجله فیلم فتوپلی که یکی از اولین مجلات طرفداران سینما در آمریکا بود، این فیلم را به جهت نشان دادن تصویر درستی از آمریکایی های آفریقایی تبار ستود که بیشتر بازیگران آن حتی تا بحال یک بار هم با میکروفن یا دوربین سرکار نداشتند. فیلم های مهم بعدی او عبارتند از نه آنقدر احمق(1930) با بازی ماریوس دیویس، قهرمان (۱۹۳۱) با بازی والاس بیری که نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین کارگردان نیز گردید، نان روزانه ما (۱۹۳۴) با بازی کارن مورلی، تام کین، لوید اینگراهام و آدیسون ریچاردز که به سرگذشت یک خانواده در خلال بحران اقتصادی بزرگ، میپردازد. از دیگر فیلم های مهم او تا دهه 1950 میلادی می توان به استلا دالاس (۱۹۳۷) با بازی باربارا استانویک اشاره کرد که موفق شد برای بازی در این فیلم برای دریافتِ جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اول زن نامزد شود. آن شرلی، از دیگر بازیگران این فیلم نیز نامزدِ دریافتِ جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد. رفیق ایکس(1940) نیز فیلمی آمریکایی در سبک کمدی رمانتیک و جاسوسی به کارگردانی کینگ ویدور است که از بازیگران آن میتوان به کلارک گیبل، هدی لامار، اسکار هومولکا و ایو آردن اشاره کرد. این فیلم نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین داستان فیلم بود. سپس فیلم دوئل زیر آفتاب(1946) را با بازی جنیفر جونز کارگردانی کرد.
از فیلم های مهم ویدور بعد از دهه 50 میلادی می توان به موارد زیر اشاره کرد: جنگ و صلح (۱۹۵۶) که اولین فیلم انگلیسی زبانی بود که بر اساس رمان مشهور جنگ و صلح اثر لئو تولستوی ساخته شده بود. از بازیگران آن نیز می توان به آدری هپبورن، هنری فوندا و مل فرر اشاره کرد. سلیمان و سبا (۱۹۵۹) نیز فیلمی آمریکایی در سبک حماسی و درام به کارگردانی کینگ ویدور است که درباره نافرمانی آدونیا پسر داوود نبی و قبول نکردن جانشینی برادرش سلیمان قبل از مرگ داووود نبی می باشد. وی در سال 1969، یکی از اعضای هیئات داوران در 6امین فستیوال بین المللی فیلم مسکو بود.
کینگ ویدور در تاریخ 1 نوامبر سال 1982 و در سن 88 سالگی بر اثر بیماری قلبی در خانه اش در وستوود، لس آنجلس درگذشت.
فیلموگرافی
دیدگاهها
مهمان
برای ارسال دیدگاه باید وارد شوید